За вас

dogs
Годината е 2011, месец януари. Бял мъж, среден на ръст, брадясал, млад се вози в една от софийските маршрутки. Привечер. Тъмно е. Прибира се от работа, а е едва първи курс. Незнайно как изведнъж започват да го обливат спомени за времето преди година. Беше в математическата гимназия – град Пазарджик. Мисли за целия период от живота си прекарал там като за няколко месеца. Толкова е изморен, че не си спомня нищо конкретно. Само образите на приятелите му изникват като в мъгла. Усмихнати, далечни, любими, но не вечни. Повечето не ги е виждал от лятото. На рождения си ден. А дали няма да ги види и за напред. Всички са толкова близко и все пак толкова далеч. Дори да се срещне с някой от тях няма да е същото. Нишката вече се е скъсала. И двамата ще се радват, но само след края на срещата и ще съжаляват, че не са запазили приятелството си. Сменени номера, неизвестни адреси. Виждаме някоя и друга снимка в интернет. Но там са с други хора, с други приятели. А дали може да ги нарече отново приятели без да се замисли. Може би не…

Коментари

  1. Веселина [wess]27 февруари, 2010 21:56

    Хари,вече съм ти го казвала, но -Ти си велик!!!
    Много е вярно всичко което си написал, а напоследък и аз си мисля за бъдещето точно такива неща... И пак... Велико!

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти, Хари.
    Идвaм от време на време да те чета, но чак сега се осмелявам да коментирам. Поздравления за резултатите в СУ!

    Та за приятелството - много ме трогна тази песен и се сетих да споделя, че с някои приятели от гимназията (ЕГ Пазарджик) не сме се загубили и все още има какво да си кажем. А завършихме през 2002. И не, не сме се виждали често, най-много веднъж-два пъти в годината (аз учех във Франция, страната на изневярата, както е известна в твоите сюжети:). На срещата на класа преди две години се намерихме и с 5-6 от по-близките завършихме вечерта в дискотека "Ларго". Атмосферата там беше чисто чалга, защото деляхме дансинга с половин стадион народ и предвождащата ги фолк дива. Ние бяхме пристигнали първи, но това не беше повод те да не си купонясват. Всъщност, и аз нас не беше. Не бях се забавлявала друг път на чалга парти, ама с мойте хора и това стана.
    Сега съм в Париж, но ще ходя на рожден ден на една съученичка, която се установи тук. След месец пък ще потувам за Софето и се надявам да успеем да се видим и с останалите.

    Исках да те предупредя обаче, че и в университета се завръзват приятелства от истинските (като легендите за казармата и родилното). През януари ходих на преброяване на випуска на факултета (без мен къде ли бива:) - пак мили физиономии и уговорки как ще си гостуваме и т.н. Само за едно се опасявам - ако работиш още от първи курс, може да ти е трудно за някои изпити, а и с колегите да не се запознаете, както си трябва. На бира с приятели-колеги е екстра, а още по-екстра е, ако преди това сте преминали и през някои трудни моменти заедно. Много наставнически взе да става този коментар. Айде, още веднъж честито студент! И да идеш на бала с костюм и мадама!!

    ОтговорИзтриване
  3. @wess,
    И ти мислиш такива неща, защото виждаш колко слаб понякога е възела на приятелството.

    @lindyhopper,
    Благодаря за обширнито ти мнение. Наистина разбрах какво искаш да ми кажеш. На бала задължително с костюм :), а за догодина ще внимавам.

    @Али,
    Мерси, мерси!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех Хари, Хари нещо ни удари носталгията от рано и всички започнахме да си пишем по блоговете за издването на края на това прекрасно време. Аз вярвам че все пак ще си запазим контактите повечето.

    ПП: Нали щяхме да си правим софтуерна фирма, бая често ще се виждаме :P

    ОтговорИзтриване
  5. Веселина [wess]28 февруари, 2010 18:31

    Като споменаваш възел се сещам за една мисъл- "Приятелството е връв, която ако се скъса не може да се завърже без да има възел." Много е подходяща за темата и според мен много вярна.
    А за възлите на приятелството , да ти кажа никога не са били здрави. В интерес на истината съм на мнение, че за да бъдат здрави трябва постоянно да ги затягаме, да не ги оставяме без наблюдение иначе просто ще се развържат и може дори да не остане спомен... А също мисля че има и значение качеството на възела...

    ОтговорИзтриване
  6. Някои възли като ги затягаш се късат.

    Идеята ми беше също за това кого наричаме приятел.
    Малко мисли за приятелите и за истинските приятели.

    Понякога отношенията дори с много близки приятели изстиват много бързо. За съжаление от собствен опит научих, че понякога това е по-добре да се случи.

    още малко мисли

    ОтговорИзтриване
  7. Как сме се депресирали.. само ние си знаем :D Силно се надявам всичко това да продължи и занапред (както вече казах някъде в моя блог) и поздравления за страхотно написаната история :Р

    ОтговорИзтриване
  8. Ееее какви сме се събрали само, аз пък вярвам, че никога няма да се забравим, независимо от обстоятелствата :)

    ОтговорИзтриване
  9. Нещата са като проклетата синоптична прогноза на Балийска- в понеделник си с ботушки, в сряда по потник и пот..:))

    Хай:)

    ОтговорИзтриване
  10. Малко вероятно е да се забравим, а дали ще се запазят приятелствата зависи от нас самите - никога нищо не е само едностранно. Тук Вес е много права няма смисъл да плачем за нещо, зависещо само от нас...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Петя Дубарова

Червен пръстен - Blog Challenge 2