Google Wave Developer Preview

От първи август 2009 г. съм горд потребител (proud user) на Google Wave. Кандидатствах за developer account (акаунт за разработчици) още, когато гледах представянето на новата комуникационна услуга от Google на Google I/O 2009 (макар и само на видео). Реших да опиша накратко впечатленията ми от Google Wave, тъй като има твърде малко статии на български за услугата.

Целта на Google Wave е да разреши проблема с използването на безброй услуги за онлайн комуникация и да разкрие нови възможности в общуването по интернет.

Основни положения

Всеки разговор е отделна вълна (wave). Всяка вълна прилича много на добре познатите ни чатове. Различното е, че всяка реплика може да се редактира от който и да е участник във вълната. Освен това всеки вижда какво пишат другите в момента на писане.

Новата концепция на чата позволява оставяне на коментари и отговори към всяка реплика или дори дума.




Когато някой напише нещо, вие можете да направите едно от следните:
  • да го редактирате
  • да напишете коментар (inline reply) на точно определно място между неговите думи (коментара се свива и разгъва с плюс/минус бутон)
  • да му отговорите - отговора ви се появява под неговия, отместен надясно
  • да му отговорите лично (private reply) - същото като отговор, обаче се вижда само от вас двамата или от хора, които добавите към вълничката (wavelet)
  • да напишете друга реплика - появява се под предишната, но без отстъп
Повечето от тези действия съм илюстрирал на този чат със себе си:





Нововъведения


Google Wave е изцяло уеб базирана. Това означава, че няма нужда от инсталация, обновявания и е достъпна от всеки компютър с интернет връзка и модерен уеб бразуър. Всичката ви хронология и разговори се пазят на сървърите на Google. Навигацията е удобна с възможност за свиване, разгъване и минимизиране на всеки панел от интерфейса на Wave. С помощта на Google Gears 0.4+ е възможно качването на снимки само с влачене от вашия компютър в браузъра.

Едновременното редактиране на документи (live collaborating editing of documents) е едно от нещата, които най-много харесвам. Например: екип има задачата да редактира документ, отнасящ се до нововъденията в даден продукт. Един от екипа качва документа в нова вълна и всеки започва да редактира частта от документа, свързана с това, което той е направил. Спестява се време, дава се възможност за оставяне на бележки и развиване на дискусия под самия документ, оставяне на коментари и TODO отметки върху самия документ, лесното сваляне на документа от всички с или без добавените бележки или промени.

Playback - всеки участник във вълната може да види как тя се е развивала и променяла. Чрез удобна лента в горната част на вълната, той може да види всяка нейна промяна от нейното създаване до текущия момент.

Разширения - приставки & роботи. (Extenstions - gadgets & robots). В Google Wave има набор от разширения, които всеки може да постави във вълната.

Приставките са разширения, които нямат достъп участниците и самата вълна, а работят сами за себе си. Те могат да бъдат, игри, карти, плъгини за обработване на файлове и др. Играта СуДоКу, например, която е игра за един човек, в Wave е направена за двама (който познае повече числа, бие по точки), като двамата играчи (или повече) играят върху едно поле т.е.виждат числата, които противника отбелязва.

Роботите от друга страна имат същите права, като всеки участник. Те могат да създават нови вълни, да пишат в тях, да се свързват с външни сайтове, да добавят и премахват участници. Има роботи за преводи, Twitter, телефонни обаждания, блокиране на псувни, анкети, правене на вълните публични, постване на вълната в блог и много, много други.

Отворен код! Точно така, Google Wave и всичките разширения са с отворен код и всеки може да напише разширение използвайки единствено XML и Wave API.

Това е за сега. И тъй като темата не може да се изчерпа лесно, ако някой иска пояснение в дадена област, нека остави коментар. Ще се радвам да просветля повече хора за възможностите на услугата. Предполагам, че до година, две ще я използват милиони хора по света, включително и в България. За съжаление в момента регистрацията не е свободна, а трябва да кандидаствате за акаунт (одобряват всички макар и с месеци закъснение). На 30 септември 2009 г. пускат 100 000 акаунта, с цел репортване на бъгове.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Петя Дубарова

Червен пръстен - Blog Challenge 2