Кандидатстване в СУ

От 28 юни до 9 юли е периода, в който можете да подадете документи за кандидатстване в Софийския университет. Тъй като през уйкенда бях на Джумла Ден, в понеделник останах в София, за да си заява желанията. Бях заедно със Стоимен, Гопето и Светльо. Тъй като получих оценка 5.70 още на първия кандидатстудентски изпит през януари, получавам служебна бележка от декана на ФМИ, чрез която ме приемат със сигурност.
Ще ви разкажа накратко как протича цялата процедура и какви са ви необходимите документи.

Документите

За да си заявите желаните специалности са ви необходими следните неща:
  • Диплома за завършено средно образование (ползва се само за справка, сега не ви я взимат)
  • Копие на дипломата за средно образование
  • Пакет от документи за кандидатстване (продават се пред университета, цена – 6 лева)
  • Служебна бележка от декана на факултета (ако сте изкарали над 5.50 във ФМИ, над 5 в ФФ или БФ, лауреат сте от национална олимпиада или сте завършили НПМГ)
  • 30 лева (за тях ще има подробно обяснение)

 

Процедурата


Като отидете пред сградата на ректората (с маршрутка номер 5 от Централна гара), най-напред си купете пакет от документи за кандидатстване. Аз намерих вдясно от централния вход. Най-удобно ще ви е да влезете през централния вход и да попълните документите на някоя от масичките отсреща. Пакетът съдържа:
  1. две еднакви големи бланки, в които попълвате личните си данни от едната страна и желаните специалности от другата
  2. малко картонче с входящ номер за участие в класирането
  3. упътване за попълване и номерата на специалностите
При попълване на документите, обърнете внимание на следните неща:
  1. Прочетете инструкциите, ще ви спестят купуване на нови документи
  2. Не попълвайте входящия номер, това не е същия номер като за кандидатстудентската кампания
  3. Регистрационния номер на дипломата се намира под цветното каре, където пиша рег. No.
  4. Кодът на областта се взима от инструкциите за попълване на документите
След като сте готови с цялата документация, тръгнете по десния коридор. Там има книжарница, където трябва да завиете наляво и веднага надясно, за да излезете във вътрешния двор на университета. Вляво на вас трябва да видите едно тунелче, където сигурно ще чакат много хора. Там се нареждате на опашка (охраната пуска по около четирима души през няколко минути). Имайте предвид, че информационния център, където се подават документите има обедна почивка от 12 до 13 часа. Нямам представа от колко до колко часа работи.
След като ви допуснат в центъра, първо платете на някоя от седемте каси 30 лв такса за участие в конкурс. Това плащане е въведено от тази година и задължително се заплаща. Независимо дали ще ходите или не на изпит, дали ще използвате оценката си от матура и прочие. Явно СУ се опитват да си наваксат намаляването на бюджета им.
След като ви въведат информацията от дипломата ви в системата и ви издадат бележка, че сте платили, насочете се към следващата зала.
Ще видите около 15 маси-гишета, където можете да подадете документите си. Трябва да ви върнат дипломата, малкото картонче за участие на класиране и указанията за попълване.
Ако обаче имате служебна бележка, която сте взели от декана на факултета си или имате документ от национална олимпиада, който ви признава дадена оценка за балообразуване. Тогава за вас има малко по-различна процедура:
  1. Плащате 30 лева на касите.
  2. Отивате на специалното гише за такива като вас (нас). То се намира вляво на същата зала, където са касите.
  3. Подавате документите си там и излизате.
Надявам се да съм бил полезен. Ако имате въпрос, не се притеснявайте да оставите коментар, като не забравяйте да напишете името си (от падащия списък –> Име/URL адрес).
Важно: Нямам информация дали и как може да се подават документи за кандидатстване през регионалните центрове, нито дали е задължително плащането по банков път.

P.S.    S.V. потвърди, че записването може да стане от регионалните центрове включени в НАПС. В Пазарджик струва 55 лв. (За справка в София струва 36 лв, като не включвам пътните.)

Разбира се, ако сте със служебна бележка, не можете да подадете документите си на местно ниво, дори да сте взели вече съответния документ от декана на факултета. За вас единственото гише е в София, като на другите гишета там дори не знаят какво е това и се чудят къде да ви пратят.

Коментари

  1. Аз сега чакам служебна бележка за участието ми на НОИТ, но ни вест, ни кост. Само дано побързат, че ще изпусна сроковете... Иначе много полезна публикация! Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  2. @bobotashev,

    възможно е от факултета, деканът да ти издаде служебна бележка, чрез която се признава оценка за участие в класирането. Ако му представиш сертификат за участието ти на НОИТ и ако той знае на каква оценка съответства мястото ти.

    Говорих с Николай Стоицев, който е на второ място на НОИТ и му се признава оценка 6.00 за кандидатстване. Той също чака да му бъде издаден документ от минъстъра на образованието и като го обсъдихме, най-добрият вариант е да звъннеш във ФМИ и да питаш дали срещу сертификат могат да ти издадат служебната бележка, в която е записано каква оценка ти се признава.

    Успех и внимавай със сроковете, от опит знам, че МОМН проточват доста нещата.

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления много добра и полезна публикация. (bow)

    ОтговорИзтриване
  4. Процедурата е същата в НАПС-Пазарджик на ул."Александър Стамболийски" 22 срещу сладкарница Радост. Няма опашки и всичко струва 55 лв.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за информацията, вече имам потвърждение от два източника, ще я добавя в публикацията.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Петя Дубарова

Червен пръстен - Blog Challenge 2