Бюрокрация

Днес ще съм поредния, който ще се сблъска с българската администрация в българските институции, изпълнени с българи, които се надяват на добро обслужване от българските чиновници (доста сарказъм и самоирония има в почернените думички).

Има хора с много голям опит от мен в чакането пред гишета и прехвърлянето от една опашка на друга. Аз даже какво се оплаквам. Днес аз просто ще подам документи за шофьорска книжка. "Какво пък толкова" - ще кажат някои - "Има и много по-дълги и по-объркани процедури от тази". Проблема е точно там - че има и по-гадни.

Аз като един псевдопрограмист винаги мисля как нещата могат да станат по-лесни (Защо са ни 5 функции, вместо да извикаме една 5 пъти с различен аргумент?). Определено трябва да се намали обема на използваната хартия в българската администрация. Всичко трябва да стане електронно много скоро, за да се спре навреме харченето на ненужни разходи, но това е друга тема.

Преди броени дни чаках средно по 40 минути на 3 опашки, само за да си извадя медицинско за въпросната книжка и допълнително по 3 минути на две регистратури. Да не говорим, че плащах на 3 различни места в една и съща болница. Майче много станаха оплакванията в този пост, но това е реалността. Иска ми се да има читаво електронно правителство, но това са само мечти засега. Имам и още една мечта - след време аз да реализирам софтуерен продукт за единно, обединено електронно правителство на България. Това ми изглежда по-реалистично, отколкото до 2013 г. всеки да може да си изкара лична карта през интернет. Представете си само - "Качете снимка" (Upload a photo) - вместо излез-иди-до-фотото-снимай-се-плати-чакай-иди-пак-до-фотото-иди-до-полицията-чакай-дай-си-снимката.

Стига толкова за българската администрация, че ще се ядосам.

Коментари

  1. Поздравявам те за идеите! За съжаление по-възрастните българи са свикнали да чакат по опашки, да се редят къде ли не без да роптаят. Като им обясниш, че може по-лесно, те се сърдят, че ги поучаваш. И всичко си е пак постарому... :( Но поколенията се менят, надявам се, че младите ще реализират, че техниката е не само качване на снимки в елмаз и правене на клипчета с "тилифончиту"... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Българската бюрокрация е шибан Фреди Кругър - абсолютен кошмар.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Петя Дубарова

Червен пръстен - Blog Challenge 2