Google Inc. и какво направиха с акциите си

Края на 2007 година - Google задържа вече няколко месеца цената за една своя акция на рекордната сума от $700. Оттогава малко по малко тази цена започва да спада. Достига 500$, а сега - $300 - $350, до $435. Някои ще кажат, че маркетинговата политика на компанията не е добра, че те са само добри програмисти и нищо повече, че хората губят вяра в добрите намерения или сигурността на компанията.
А аз, а и не само аз, мисля че в Гугъл са гениални. При достигане на такава висока цена за брой акция, основателите на Гугъл, служителите, които имаха акции в компанията постигнаха само едно - печалба. Сергей и Лари започнаха да продават. Те първо получиха огромни суми в собствения си джоб, както и всеки, които е продавал акции на Гугъл тогава. След това компанията нарочно се опитваше да свали индекса на акциите си, чрез все повече продажба и други методи, с една много ясна цел. Те предоставиха на повече хора да купуват акции. При по-ниска цена /около $400 - $500 на акция/, те успяха да добият огромен актив на компанията, който им е необходим за нещата, които искат да постигнат.
Най-голямото и съответно най-скъпото им желание е да закупят гиганта Yahoo!. За това ще трябва да приготвят минимум $45 млрд., за да бият офертата на Microsoft от $44.6 млрд. Също така новата идея на Google е телефоните им с операционна система Android да имат собствена мрежа с 700 MHz C-клас вълни, с която да имат бърз интернет навсякъде. Наскоро се разкри, че Google е неизвестната компания, която закупи лиценз за C-клас вълни на стойност от близо $4.7 млрд. Youtube също се нуждае от постоянно финансиране. Нуждата от допълнителен капитал, за да се запази стабилността на компанията, е видима. Като предоставят акции с ниска цена Google провокират небивало купуване на акциите, защото хората знаят, че ще имат възвръщаемост, а други просто искат и те да имат дял в една от най-мощните компании.
Няма друга компания с подобен финансов модел и методи.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Петя Дубарова

Червен пръстен - Blog Challenge 2